Parlem amb

Tornar a portada

“Un estudiant és com un jugador de futbol: encara que neixi amb qualitats, si no treballa i s’esforça, no arribarà lluny”

Marc Usart, segona nota de Selectivitat 2011, i Xavier Farràs, professor EP Caldes

El primer cop que en Marc Usart entrava per la porta de l’Escola Pia de Caldes tenia tres anys. Segurament ho va fer amb confiança ja que per a ell no era un lloc completament desconegut: els seus avis, pares i tiets l’havien precedit i ell, anys més tard, va acompanyar la seva germana  Mireia. El passat juny, com milers d’estudiants de Batxillerat, en Marc va dir adéu a l’escola, amb els ulls posats en la universitat. I ho va fer amb un regal de comiat especial: la segona millor nota de Selectivitat de Catalunya, un 9’6. Ara, comença a donar les primeres passes al món de la biotecnologia, somiant amb crear la seva pròpia empresa en aquest camp. En Xavier Farràs, coordinador de Batxillerat de la seva escola i ex professor seu, creu que en Marc se’n sortirà.

Creus que anar a la universitat serà molt diferent que anar a escola?
Sí. De totes maneres, tot i que segurament els estudis són més difícils, en ser especialitzats en els temes que a un li agraden, també seran molt més amens. Penso que arribo preparat, gràcies als professors i a la feina feta aquests anys.

Ara estudiaràs Biotecnologia. Què t’atreu?
Sempre m’ha agradat la ciència i penso que la biotecnologia té unes perspectives de futur molt bones. Crec que la societat necessitarà cada vegada més els productes i serveis que les empreses biotecnològiques estudien i ofereixen. A més, és un camp en què ciència i empresa s’uneixen, i aquest sector sempre m’ha atret.

Com t’imagines exercint la teva professió?
M’agradaria entrar en el món empresarial privat en el camp de la biotecnologia i, si fos possible, més endavant, muntar una empresa pròpia.

Vas treure la segona millor nota de Selectivitat de 2011. T’ho esperaves?
No, francament. M’esperava una bona nota però no tan alta com la que he tret.

Un bon estudiant neix o es fa?
Les dues coses. No n’hi ha prou amb tenir unes bones aptituds sinó que també és important la formació. És com un jugador de futbol: encara que una persona neixi amb bones qualitats futbolístiques, si no treballa i s’esforça, no arribarà lluny.

Què creus que és el més important per aconseguir-ho? Què recomanaries als companys que comencen ara 2n de Batxillerat?
El més important és tenir una bona actitud davant l’estudi i una bona base adquirida durant tota l’etapa escolar. Els recomano que treballin durant tot el curs, que portin els temes al dia.

Durant tot el curs, durant tota l’etapa escolar… quin va ser el teu mètode d’estudi?
Procuro estar atent a les classes, de manera que a l’hora d’estudiar pels exàmens no comenci de zero. En una pissarra que tinc a casa faig esquemes de tots els temes, els quals em fan de base de tots els conceptes.

Com vas viure els dies previs a la Selectivitat? I els d’examen?
Els vaig viure amb tranquil·litat perquè amb la nota de Batxillerat que tenia, no necessitava una nota gaire alta a la Selectivitat per entrar a la carrera. Això crec que va ser positiu per a mi, ja que em va permetre fer els exàmens sense tanta pressió.

Déu n’hi dó… 10 a Mates, a Història i a Català. Et poden agradar les lletres si ets de ciències i al revés?
No. Tothom té una preferència. En el meu cas, clarament, prefereixo les ciències però les assignatures de lletres també compten per a la nota i s’ha d’intentar fer-ho de la millor manera possible.

A l’Escola Pia de Caldes has passat tota la teva vida acadèmica fins ara. Com la definiries amb tres paraules?
Rigor, professionalitat, bon rotllo

Què milloraries?
Diria que fessin més exercicis pràctics al laboratori i és que crec que és una bona manera d’entendre i interioritzar conceptes. De totes maneres, entenc que l’ampli currículum de 2n de Batxillerat fa que això sigui difícil de fer.

Quan has tancat la porta d’aquesta etapa, quin record t’has emportat?
M’emporto molts records i anècdotes però el més important són els amics que he fet així com l’excel·lent relació amb els professors.

                                                                                                                                                                                              

Xavier Farràs, coordinador de Batxillerat de l’Escola Pia de Caldes, va ser professor de’n Marc. 

Ha estat una sorpresa el resultat del Marc?
La veritat és que ha estat una sorpresa relativa. Tot el claustre estava segur que en Marc obtindria una molt bona nota de les PAU. Però clar, potser no pensàvem en una nota tan alta.

Quines creus que són les habilitats i actituds que fan que un alumne tregui uns resultats com aquests?
Crec que un alumne o alumna brillants han de tenir bones actituds. Han de ser responsables per poder portar la feina al dia i ser constants amb el seu treball. També han de ser reflexius, cosa que els permetrà maximitzar el seu rendiment, i autònoms per tenir més autoconfiança en tot el que facin. Per altra banda han de tenir molt bones habilitats. Han de ser capaços d’entendre i interioritzar ràpidament tot allò que els arribi pels sentits. Han de ser molt hàbils en aplicar el que s’aprèn en situacions i contextos diversos, i saber-ho expressar correctament.

Un bon estudiant neix o es fa?
La meva opinió és que un bon estudiant ha de ser una persona amb una gran inquietud per aprendre coses noves, amb bons hàbits d’estudi, constància i gran capacitat d’esforç. Si tot això ve acompanyat d’unes bones capacitats, molt millor.

Què creus que farà falta ara per tal que el Marc també triomfi a la Universitat i al món laboral? 
Una bona nota a les PAU, al batxillerat o fins i tot a la Universitat no és garantia d’èxit en la vida professional. Però en Marc és una persona molt constant amb la feina, amb un alt grau de motivació i d’exigència. El seu interès acadèmic va molt més enllà de la nota, sempre busca aprendre alguna cosa nova, aprofundint al màxim tota la informació que rep. És responsable, sap treballar en equip i és un molt bon company. És per això que crec que té tot allò que pot necessitar per triomfar.