Parlem amb

Tornar a portada

Colònies Jordi Turull: 50 anys educant en el lleure

Edna Albareda i Eduard Andrés, directora i consiliari respectivament de Colònies Jordi Turull

Amb motiu del seu 50è aniversari, es preparen un seguit d’actes i activitats en què hi participaran escolapis, monitors, exmonitors i famílies.

Aquest mes de març, a l’Escola Pia de Catalunya estem d’enhorabona: commemorem els 50 anys de Colònies Jordi Turull. Va ser el mes de març del 1963, amb motiu de la recuperació del cos sense vida de l’escolapi Jordi Turull a la vall de Pineta -que va morir pujant al cim del Món Perdut-, quan la comunitat de l’Escola Nostra Senyora del carrer Diputació va proposar que l’antic sanatori ubicat a la vall de Pineta es convertís en casa de colònies, com a homenatge al P. Turull. El mes de juliol de l’any següent, el 1964, començava el primer torn de colònies i naixia Colònies Jordi Turull, una entitat dedicada a l’educació en temps de lleure.

Cinquanta anys després de la seva creació, l’esperit innovador, solidari, entusiasta i vital de Colònies continua ben viu. Així ens ho explica la seva directora Edna Albareda, que hi manté un vincle molt especial des que era petita: “Primer vaig ser nena de colònies, després vaig fer el curs de sensibilització per a ser monitora voluntària fins als 28 anys i, posteriorment, vaig realitzar diverses tasques en l’àmbit de les colònies d’estiu fins fa dos anys, moment en què vaig assumir la direcció de l’entitat. No concebo la vida sense Colònies!”, diu entre somriures. “Colònies Jordi Turull transforma les persones” -continua-, “a mi m’ha ajudat a ser millor persona; fer amics; mantenir relacions més profundes amb les persones; respectar la diversitat; conviure i treballar en equip, ser més imaginativa, etc.”. No en va, aquests són alguns dels valors en què es basa la missió de Colònies Jordi Turull.

Una opinió que també comparteix l’Eduard Andrés, que es defineix com un “nen escolapi”, ja que ha passat gran part de la seva vida arrelat a l’Escola Pia. Primer, durant la seva infantesa i després com a “moni” voluntari fins el 2013, any en què va ser nomenat consiliari de les Colònies. “Es tracta d’una figura religiosa que educa i acompanya els infants i els animadors en el seu procés de descoberta de l’Evangeli”, relata l’Eduard, que també treballa en el departament Jurídic de l’Escola Pia.

Segons l’Eduard, “tothom hauria de poder viure unes colònies alguna vegada, ja que s’aprenen noves experiències i valors complementaris a l’escola i a la família. Et fan ser menys egoista i individualista, per exemple”. Al que la directora afegeix: “Les experiències que vius anant de colònies no són iguals a cap altra… Ho has de viure per entendre què significa!”.

Aquest “sentiment màgic de germanor, d’alegria i convivència”, tal i com coincideixen els dos protagonistes, és el que uneix els més de 100 voluntaris que treballen a Colònies, així com als antics monitors, famílies i totes les persones que, d’una manera o altra, han donat vida a Colònies Jordi Turull al llarg d’aquest temps. Inspirada en aquest sentiment i a fi de commemorar els seus 50 anys de vida, l’entitat ha organitzat un seguit d’esdeveniments que s’aniran desenvolupant durant els propers mesos.

Programa d’actes

L’acte institucional, va tenir lloc el 20 de març a les 18,30 hores a l’Escola Pia de Balmes, va ser un punt de trobada de totes les persones que formen part de la història de Colònies. Per a l’ocasió, s’ha confeccionat un logotip especial, a mans del monitor Marc Garreta, on es fusionen la muntanya, icona de l’entitat, i el número cinquanta. El logo ja acompanya les comunicacions i publicacions oficials de Colònies, i també es podrà contemplar a totes les escoles Pia a través de diversos cartells.

L’acte institucional va ser presidit pel Pare General de l’Escola Pia, el P. Pedro Aguado, i va comptar amb l’assistència de nombroses autoritats. A més a més, va haver-hi moltes sorpreses que van fer de l’acte una celebració inoblidable: un vistós photocall on tothom va poder ‘posar’ i retratar-se, una exposició d’objectes de colònies de totes les èpoques, les actuacions del Grup Bauxa i Xavi Metzger, així com la bufada de les espelmes d’un gran pastís.

El nou disc “Pineta canta V”, que s’està enregistrant a l’actualitat i inclou cançons inèdites que ens transporten a l’època de les colònies,veurà la llum en els pròxims mesos.

Per als amants de la música, està previst un concert commemoratiu dels 50 anys interpretat pel Cor Turull, obert a tothom, el pròxim11 de maig.

També s’està preparant un cap de setmana a la casa de Pineta, els dies 29, 30 i 31 d’agost, on podran participar monitors en actiu, exmonitors, escolapis i famílies.

Finalment, l’acte que arrodonirà les celebracions del 50è aniversari de Colònies Jordi Turull, serà una jornada de famílies, que tindrà lloc durant la tardor d’enguany.

Per a més informació sobre els actes del 50è aniversari de Colònies Jordi Turull, així com per confirmar la vostra assistència a l’acte del dia 20, podeu adreçar-vos al web:

http://www.coloniesjorditurull.org/


No surt a les fotos en Manel Garcia, coordinador de colònies d’estiu.