Editorial

Tornar a portada

El paper dels educadors

Iniciem  un nou curs que obrirà el quadrienni després de l’Assemblea que celebràrem el març darrer a Terrassa. És el moment d’iniciar el desplegament d’accions adreçades a aconseguir que les nostres escoles puguin fer un pas decisiu en la millora d’aspectes clau de la nostra pedagogia, de l’organització de la institució escolar  i refermem la convicció que la convivència és un aspecte fonamental que ha de ser treballat a l’escola. És per això un curs en el qual tenim l’oportunitat de treballar en dos projectes engrescadors que foren col·lectivament acceptats en la VIa Assemblea.

Com ja podeu imaginar, no podem negar que aquest curs també està marcat per la situació de crisi que estem patint. A hores d’ara creiem que no podem parlar solament de crisi econòmica, ens sembla més adequat parlar de crisi econòmica i social. Des de l’inici d’aquesta crisi hem pogut constatar com les dades del problema han anat canviant de manera lenta però insistent.  Els enunciats de l’inici de la crisi són molt diferents dels que tenim avui. Ara tenim plena consciència de la feblesa de l’economia de molts països, fins i tot la dels capdavanters com Alemanya, Estats Units o França que han pres mesures impensables a l’inici de la crisi. Han pres mesures impensables a l’inici de la crisi i també hem vist com ha estat un dels detonants de la crisi social en molts països, però de manera més descarnada a la Gran Bretanya. Creiem que això fa pensar que l’escola té un paper important en aquest moment.

Tot plegat suggereix en la necessitat de reflexionar com la crisi ha de canviar la nostra acció educativa. Què podem transmetre al nostre alumnat per saber fer front a situacions com aquesta? què necessita la nostra societat en una realitat com aquesta? Sembla clar que cal treballar l’austeritat,  aprendre a destriar el que és essencial del que és accessori, i l’emprenedoria. També sembla necessari revaloritzar les actituds cíviques i cooperatives per compensar l’individualisme que aflora en els moments de menys disponibilitat de recursos.

Sempre el paper dels educadors és clau per a la societat, però encara més en els moments de dificultat, perquè estem convençuts que la formació és el recurs més potent contra la crisi.

Assumim amb coratge els reptes que aquest nou curs ens planteja!