Què en pensem?

Tornar a portada

Llibres per llegir

Sadurní Tudela
Montserrat Plans Girvent

 

 

 

GILEAD de Marilynne Robinson. Ed Galaxia Gutemberg, 278 pàg, 19 euros

Gilead no és una novel·la convencional. És una llarga carta que el reverend John Ames, pastor metodista en un remot poble d’Iowa, escriu al seu fill de set anys quan sent que la seva fi s’acosta. Un text extraordinàriament bell, que uneix una escriptura superba amb unes profundes reflexions sobre la vida, l’amor d’un pare i la mort.

Llegir l’obra, construïda amb amor profund envers la paraula i molta compassió envers els grans dilemes existencials, és en si un enorme plaer, sobretot si ho fem a poc a poc. Hi ha tanta bellesa i tant d’amor a la vida que, fet i fet, i tot i estar posat en boca d’un pastor i ple de cites bíbliques, interessa a tota mena de públics.Premi Pulitzer 2005 i el National Book Critic Circles Award, aquesta novel·la ha trigat vint-i-quatre anys a veure la llum i segons els crítics és una de les novel.les més ambicioses dels últims temps.

 

SEMILLAS DE GRACIA, Thomas Mermall, Ed. Pre-Textos, 2011, 564 pág, 22 euros

Per a l’edició en castellà de les seves memòries Thomas Mermall ha comptat amb l’aval d’Antonio Muñoz Molina, probablement l’escriptor més seriós i veraç a l’hora de signar un pròleg. Per tant, si ell diu que un llibre té fonament i mereix ser llegit, el lector pot comprar a cegues perquè no quedarà decebut.

Thomas Mermall és un home profundament meravellat i agraït pel sol fet d’estar viu: en plena invasió nazi ell era un nen jueu de sis anys a cura d’una mare malalta i amb el pare enrolat en un batalló de càstig destinat al front rus. Contra tota lògica, el pare va aconseguir escapar al seu destí, es va presentar al poble i davant la negativa de la seva dona a abandonar la casa per culpa de la seva malaltia, es va amagar en un bosc en companyia del nen i va aconseguir sobreviure a la guerra gràcies a l’ajuda d’un home que es va jugar literalment la seva pròpia vida per ocultar i ajudar a uns jueus amb qui, en darrer terme, no tenia cap obligació.

Hi ha una immensitat de llibres que es pregunten pel misteri del mal en el món. Mermall té l’originalitat de preguntar-se pel misteri del bé.

Sadurní Tudela

 

 

DIGUE’M QUI SÓC, Júlia Navarro, Editorial Plaza&Janés

Un periodista rep un encàrrec de la seva tia per tal que esbrini la vida de la seva besàvia, una dona que va viure intensament el segle XX. Que va fugir d’Espanya abandonant el marit i el fill poc abans d’esclatar la guerra Civil.  Per rescatar de l’oblit la història de la seva besàvia haurà de seguir els seus passos per tot Europa i una mica més enllà i podrá anar descobrint la seva vida des de la Segona República Espanyola fins a la caiguda del mur de Berlin,  passant per la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda.

La novel·la de Júlia Navarro és plena d’intriga, política, espionatge, amor i traïció.

Montserrat Plans Girvent