Editorial

Els moments que estem vivint…

Quan parlem d’educació, sempre donem per sobreentès que parlem de processos vitals, i de l’aprenentatge que necessitem per comprendre’ls el millor possible i per viure’ls d’una manera plena de sentit. Enguany hem començat el curs sorpresos encara ara pels esdeveniments socials i polítics al nostre país. El moments que estem vivint són intensos i carregats d’interrogants i d’esperances. De cap manera no podem passar-hi de puntetes, com si no ens afectessin. El mal exemple de la televisió estatal, l’endemà de la manifestació de l’11 de setembre, mirant de fer veure que res no havia passat, no pot inspirar la manera de fer de persones dedicades a educar.

Parlem amb

Araceli Crespo, Núria Martínez i Glòria Liron

“És bàsic que l’escola propiciï experiències que posin els joves davant el repte de definir el seu paper en el món”

Notícies

Aprenent a ser delegats i delegades

Aquest curs, els delegats i delegades de les escoles rebran formació per aprendre a fer millor la seva funció. Aquesta iniciativa respón a la seva petició, feta durant la IV Assemblea de les Institucions Educatives. Adhara, escola d’educació en el lleure, ha preparat la proposta. Els alumnes de Calella, que ja han rebut la formació, i la responsable de la mateixa ens parlen de la seva experiència.

Presentació del pla de recuperació acadèmica per a l’alumnat de 16 a 19 anys, al Calassanci

Aquest pla de l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres iniciatives,  reforça l’oferta de Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) i es desenvoluparà durant aquest curs en un total de 15 centres educatius públics, 9 de titularitat privada i 13 entitats de servei social. Entre ells, l’Escola Pia Balmes, l’Escola Pia Sant Antoni i l’Escola Pia Calassanci.

Es publica un quadríptic de presentació de l’Escola Pia de Catalunya

L’Escola Pia de Catalunya és una institució polièdrica, formada per homes i dones, laics i religiosos, que comparteixen valors i actituds. Des de la institució s’ha elaborat un quadríptic que presenta aquesta realitat complexa, les seves iniciatives i projectes.

Se celebren sessions de formació i benvinguda dels nous equips

El mes de setembre i octubre, se celebren les trobades de formació dels monitors i monitores de no formal, nous docents de les escoles i del personal d’administració i secretaria.

Què en pensem?

Jornades Educació avui

Companys i companyes van participar a les jornades de la Fundació Jaume Bofill, els passats 15 i 16 d’octubre. A alguns d’ells els hi hem demanat que ens facin una breu impressió de les mateixes i del que es va parlar.

Punt i seguit

Les habilitats necessàries per al conductor de grup

Recentment, un dels actuals entrenadors de la lliga espanyola afirmava que és un “conductor de grup” (Pochettino, publicat al diari As del mes de setembre 2012). Aquest terme, encunyat des de fa molts anys pels especialistes en anàlisi i conducció de grups, com ho és l’àrea de Psicologia dels Grups de la Universitat de Barcelona, mereix una atenció especial. Qui es posa al davant d’un grup ha d’entrenar les habilitats implicades en l’acompliment d’allò que el seu rol requereix.

Pren-te temps

Dos llops

Un matí, un vell indi explica al seu nét la batalla que passa en l’interior de cadascú:  
—Fill meu, la batalla és entre dos llops que portem dins. 

Et recomanem

Va de llibres

 Des del Grup d’Animació a la Lectura ens fan dues propostes més per aquest mes d’octubre. Un llibre del neuròleg americà  Oliver Sacks i un de l’escriptor irlandès John Banville. Bona lectura!