Editorial

Temps de Nadal

Encara que sovint se sentin retrets i crítiques a l’acció “colonitzadora” dels cristians a l’hora d’apropiar-se de costums, llocs i celebracions anteriors a la seva arribada, de fet, no és tan blasmable com sembla, aquella actitud. ¿Què és, la cultura, sinó una digestió de dades anteriors, una reelaboració del que han viscut els avantpassats?

Parlem amb

Enric Canet i Miquel Àngel Zarza

“El Document de protecció del menor ens recorda que hi ha una manera de fer i ser a la nostra institució”

Notícies

Un treball sobre mites i realitats de l’estrés al món educatiu, Premi Joan Profitós 2012

El treball l’ha presentat el Grup de Recerca sobre Estressors Laborals Docents del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (GRELDO), constituït en aquest treball pel doctor Joan Riart, doctora Núria Aris, el doctor Carles Virgili i la doctora Montserrat Alguacil.

La Fundació Servei Solidari rep el Premi Voluntariat 2012 de la Generalitat

Atorgat pel Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. En el marc de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat, la Fundació ha rebut aquest premi en reconeixement al seu projecte, en la categoria d’àmbit local. Servei Solidari dóna servei a més de 5.400 usuaris, compta amb 137 voluntaris i 25 treballadors.

L’escolapi Miquel Altisent reconegut per la seva aportació al bàsquet de Terrassa

Dijous 13 de desembre, va tenir lloc l’acte de reconeixement i distincions emmarcat dins dels actes de Terrassa Ciutat del Bàsquet Català 2012-Primera Ciutat Centenària, al Teatre Principal de la ciutat. En aquest acte es va fer un reconeixement a 100 persones que al llarg d’aquests 100 anys d’història del bàsquet han treballat i aportat els seus esforços en bé del bàsquet de la ciutat. Entre aquestes persones destaca el P. Miquel Altisent (Balaguer, Noguera, 1898 — Barcelona, 1975).

Alumnes de Luz Casanova, finalistes al concurs de Mashup Barcelona Activa

Un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Pia Luz Casanova i el seu professor d’informàtica van quedar entre els deu finalistes del concurs Mashup Barceona Activa.   Aquests alumnes treballar “El valor de l’esforç” comparant-lo amb una comunitat de formigues. En aquest concurs,  van participar més de 100 grups de tota la ciutat i 216 alumnes d’ESO de 17 centres educatius.  L’objectiu del concurs era fomentar l’emprenedoria, el treball en equip i la innovació.

Què en pensem?

Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa?

Els propers mesos, la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa, la LOMCE, es començarà a tramitar. Què en pensem nosaltres? Roger Bernet (Sant Antoni), Albert Vancells (Tàrrega) i Oriol Ramon (Sabadell).

Punt i seguit

Mites i tòpics del TDAH

Paulino Castells, especialista en pediatria, neurologia i psiquiatria

Nens moguts i distrets n’hi ha hagut sempre. Només cal repassar la literatura clàssica protagonitzada per personatges infantils, des de les aventures de Tom Sawyer o d’Huckleberry Finn, del prolífic Mark Twain, fins al més proper “Guillem, l’entremaliat”, de l’aguda Richmal Crompton, o els actuals i molt populars personatges dels dibuixos animats Bart Simpson i Bob Esponja, per trobar prototips de nens imaginatius i inquiets que avui, probablement, serien diagnosticats (erròniament o certament?) de TDAH (Trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat o sense).

Pren-te temps

Nadal

Nadal resulta una festa estranya perquè ha perdut gairebé tot el seu origen religiós. ¿No l’hauríem de recuperar o, si més no, no acabar de perdre’l del tot? Malgrat els seus excessos, les religions continuen sent la defensa més activa contra la banalització del món, i això fa que molta gent s’hi refugiï per fugir de la manca de sentit. Text  José Antonio Marina

 
Et recomanem

Va de llibres!

Des del Grup d’Animació a la Lectura ens fan dues propostes més per aquest mes de desembre. Un llibre sobre la vida de la Neus Català, la darrera supervivent catalana d’un camp de concentració, i un llibre del Jose Antonio Marina per a pares i mares. Bona lectura!