Editorial

Catalunya-Senegal, 50 anys d’amistat

El 10 de gener de 1963 arribava al Senegal el primer escolapi, el P. Enric Serraïma, recentment traspassat, i amb ell s’inicia la nostra presència en aquell país. 50 anys després podem contemplar amb satisfacció com la voluntat de posar l’educació a l’abast de tothom i sobretot d’aquells que més ho necessiten, ha reeixit. Gairebé 3.000 noies i nois a Pikine, Thiaroye , Oussouye, Sokone… omplen cada dia les aules de les llars d’infants, de les escoles, poden aprendre ofici en els centres de formació professional, o participen en les activitats dels centres sòcio culturals. Unes activitats que són possibles gràcies als més de dos-cents col·laboradors, escolapis i laics, que hi donen suport i que malden per fer cada dia més real el dret a l’educació per a totes i tots.

Parlem amb

Equip guanyador del Premi Joan Profitós d'Assaig Pedagògic 2012

“En l’entorn de l’estrès laboral docent hi ha mites o creences poc fonamentades però que amaguen una realitat amarga i punyent”

Notícies

Celebracions dels cinquanta anys al Senegal

Durant el Concili Vaticà II, a Roma, Monsenyor Dods, bisbe senegales, va demanar al Pare General de l’Escola Pia, que envies religiosos per col·laborar amb el seu clergat en l’animació i l’acompanyament pastoral i educatiu dels infants i joves de la Casamance.

Renovem els Consells Escolars

Durant aquest mes de gener, les institucions educatives han renovat els seus consells escolars.

Sessió oberta sobre l’enquesta del clima a l’aula a l’Equip de Gestió

Durant el tercer trimestre del curs 2011- 2012, l’alumnat, famílies, PAS i professorat de les institucions educatives de l’Escola Pia de Catalunya van contestar de manera virtual una enquesta del clima a l’aula, de caràcter anònim i voluntari. Hi van participar 16.366 persones. Després de tenir els resultats de les enquestes, el passat 23 de gener, equips directius i professorat s’han trobat en el marc d’una sessió oberta per tal de posar en comú quin procés han seguit a les escoles per tal d’arribar a unes propostes de millora concretes. Aquesta enquesta es passarà tres cops durant el procés d’assemblea 2012-2015.

Docents de diferents institucions de l’Escola Pia de Catalunya visiten Sarrià-Calassanç


Un grup de docents van visitar l’Escola Pia de Sarrià el passat dimecres 16 de gener,  durant tot el matí i amb l’objectiu de compartir projectes i experiències. En aquest context, els companys de Sarrià han presentat el Projecte GEA, el pla de llengües estrangeres a la Mediateca i iniciatives com el Passeig científic-hort, així com algunes pràctiques bàsiques a CM-CS, els tallers de cuina i bricolatge a l’ESO i la Fira de treballs de recerca.
Què en pensem?

L’alumne, ¿és el centre de totes les decisions que es prenen a l’escola?

Montse Bernet i Perisé, Escola Pia de Balaguer

Fina Socias, Escola Pia de Vilanova

Josep Riambau, Escola Pia de Sitges

Zum-Zum

Com treballem la construcció de la identitat digital a l’escola?


En el segle XXI la persona és digital o no és. Podria ser una espècie d’epitafi, a l’estil “Catalunya serà cristiana o no serà”, però és dramàticament veritat. Tan veritat com que en la darrera part del segle XX allò que no sortia en el món de les imatges no existia. Un tema tan transcendent, com és present en l’acció educativa a l’escola? I no s’hi val a dir que això no ens toca. Almenys si el nostre projecte és ajudar a créixer cada alumne/a en el màxim de les seves capacitats; o sigui, si més enllà dels discursos i els papers -que tant satisfan alguns dels nostres buròcrates o controladors- la realitat educativa es basa en el desenvolupament harmònic de tots els components humans, afectius, intel·lectuals, transcendents,…

Pren-te temps

El mite de l’àliga

“De temps en temps, ressorgeix el mite, l’àguila, com l’au fènix egípcia, que es renova totalment. Vola cada vegada més alt fins arribar prop de sol. Llavors les plomes s’encenen i comença a cremar-se. Quan arriba aquest punt, es precipita des del cel i es llança a les fredes aigües del llac. I el foc s’apaga… A través d’aquesta experiència de foc i d’aigua, la vella àguila rejoveneix totalment: torna a tenir plomes noves, urpes afilades, ulls penetrants i el vigor de la joventut (…) Leonard BoffEt recomanem

Va de llibres!

Des del Grup d’Animació a la Lectura ens fan dues propostes més per aquest mes de gener: Una botiga a París, de Màxim Huerta, i Liquidació Final, de Petros Márkaris.