Editorial

Exemplaritat

El suplement cultural de La Vanguardia del 16 d’octubre passat portava un interessant escrit de Javier Gomà Lanzón, autor de moda: “De l’heroi al concepte i tornem-hi”. Entre altres intuïcions valuoses que defensava, podríem fixar-nos en la importància de l’exemplaritat. Aquesta és la funció pròpia dels herois i heroïnes, que sovint han marcat èpoques, països o grups. En el nostre cas, l’avinentesa de la festa anyal del nostre inventor, el genial Josep Calassanç, ens n’ofereix un cas ben proper. Oblidar la seva exemplaritat significaria un greu empobriment del grup, dels seus valors i projecte.

Parlem amb

Antonio Luengo i Jordi Hernández (Escola Pia de Caldes de Montbui)

Una experiència docent a les escoles rurals de Guatemala

Notícies

En marxa la web ‘memòria1714′ de l’Escola Pia de Catalunya

L’Arxiu Provincial, amb el suport de l’Àrea de Projecte Educatiu del Secretariat de les Institucions Educatives, hi recollirà en aquest  espai les activitats, treballs i ressenyes dels nostres alumnes i professors al voltant dels fets històrics i socials de la Catalunya del 1714. D’aquesta manera, volem recordar els fets socials, polítics i culturals que van tenir lloc ara fa 300 anys. Us animem a participar-hi!

Lliga del Debat, una proposta de l’Escola Pia de Sabadell

Prop de 90 alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Pia de Sabadell, en el marc de l’assignatura d’Educació Ètico-Cívica, van participar en una experiència en què, com explica el professor David Serrano, es treballa “el debat com a eina pedagògica del treball en valors democràtics”. L’èxit de la iniciativa ha fet que aquest curs es torni a implementar. http://vimeo.com/user10914377

Luz Casanova acull un cor de nens del barri en el marc de ‘Veus per la integració’

Els dijous, l’Escola Pia Luz Casanova acull els assajos d’un cor i un projecte molt especial, Veus i música per la integració. El projecte s’ha posat en marxa fa unes setmanes en aquesta escola però existeix des del 2004 en altres punts de Barcelona. L’objectiu és  crear un cor de nanos al barri amb la possibilitat que arribin també a tocar un instrument. Actualment, hi participen 35 nois i noies tant de la nostra escola com d’altres de la zona.

‘Ballem el Joc Perdut’, construint una cultura comuna inclusiva a l’Escola Pia de Sant Antoni

L’activitat ’Ballem el Joc Perdut!’, de l’Escola Pia Sant Antoni, s’ha presentat  en el Network Meeting : “Involving parents in plurilingual and intercultural education” organitzat pel Centre Européen pour les langues Vivants i el Conseil de l’Europe a Àustria. Va dirigida als alumnes i pares i mares de 2n Cicle d’Educació Infantil, i busca la implicació sobretot d’aquells que tenen altres cultures i llengües. A través dels jocs dansats i les danses es promourà aquesta implicació. Aquesta pràctica pedagògica està impulsada per l’equip d’ Educació Física, amb l’objectiu general de “Construir una cultura comuna inclusiva de la diversitat des de l’experiència corporal”.

Què en pensem?

#amb2torrons, campanya solidària de Nadal d’Escola Pia Acció Social

#amb2Torrons  és un gest i una actitud a favor de l’educació de les persones més necessitades i vulnerables. Amb la compra d’una sèrie de torrons artesanals i gràcies a la col•laboració de Torrons Roig, el 35% de l’import es destinarà a impulsar dos projectes d’Escola Pia Acció Social. T’hi sumes? http://amb2torrons.cat

Zum-Zum

Els delegats, fan el mateix a totes les escoles?

En la darrera edició dels nostres ‘Papers’ s’explicava la formació de delegats que, per segon any, es fa de forma generalitzada a totes les escoles. Una iniciativa que, de ben segur, té molts elements positius. Però que planteja una reflexió que sovint es fan alguns docents compromesos: a totes les escoles hem de fer el mateix, de la mateixa manera i en el mateix moment?

Pren-te temps

Ser mestre

“Si un fill meu digués un dia:/i ser mestre, què vol dir?/Tal vegada respondria/dient: Ensenyar és servir,Posar-se a disposició de l’infant que ho necessita,/desvetllar la vocació/per aprendre n’és la fita” (…) Poema

Et recomanem

Va de llibres

En aquest número, són alumnes de les nostres escoles els que ens recomanen alguns llibres, a través de Página 2 (TVE La 2).