Editorial

Valors que fan persones

Els valors només s’aprenen des de l’experiència, l’exemple i les vivències quotidianes. Des de la teoria, des dels llibres de text, els valors només es poden intuir. Memoritzant, recitant, repetint… podem arribar a conèixer algunes normes, saber com ens hauríem de comportar, però això no garanteix que siguem o esdevinguem persones amb valors, que no vol dir altra cosa que persones compromeses amb el bé comú, amb el bé dels altres.

Parlem amb

Joan Garcia del Muro Solans, Premi Joan Profitós d'Assaig Pedagògic 2014

“La filosofia ha d’ajudar els joves a pensar, a que es replantegin els prejudicis”

Notícies

Laics i religiosos europeus de l’Escola Pia ens visiten per conèixer el nostre projecte

Des de la congregació general de l’Escola Pia, a Roma, es mira d’apropar les realitats de les diferents províncies europees. Ara és el moment de passar de la teoria a la pràctica.  Per crear vincles, cal posar en contacte les persones i parlar de les nostres realitats per aprendre i respondre a possibles necessitats, fer brollar idees i encetar projectes. La primera experiència la vam viure a casa nostra, els  dies 12, 13 i 14 de febrer on ens vam trobar un grup de 20 persones, laics i religiosos d’Hongria, Itàlia, Polònia, Betània, Emaús, Eslovàquia i Catalunya.

Se celebren la Mostra i Jornada de Formació Audiovisual amb l’ESCAC

Arriba la III Mostra Audiovisual de l’Escola Pia de Catalunya, el proper mes de maig. Dues novetats acompanyen enguany aquesta fita: d’una banda, una Jornada de Formació Audiovisual celebrada a l’ESCAC aquest passat gener, i un concurs d’espots oficials. Us fem un recull de tota aquesta activitat en què participen alumnes de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles.

Els grups de confirmació passen un dia amb sor Lucia Caram

Més de 80 alumnes de l’Escola Pia de Terrassa, Sabadell, Balmes, Sarrià, Santa Anna-Mataró, Nostra Senyora i Luz Casanova van compartir un dia, dimecres 13 de febrer, amb sor Lucia Caram, a Manresa. Aquests nois i noies, que formen part dels grups de confirmació d’aquest curs, van visitar el Banc d’Aliments de la ciutat, la Residència Rosa Oriol i van sentir de primera mà els testimonis de nois d’origen immigrant amb qui col.labora sor Lucia.

Servei Solidari, l’Escola Pia Calassanci i l’Escola Pia Sant Antoni lluiten contra l’exclusió amb l’educació

Un més un, algunes vegades, dóna com a resultat més de 100. Així passa en el cas dels projectes Afluents i Tasta’m. La suma de l’expertesa de la Fundació Servei Solidari i la de l’Escola Pia Calassanci o de l’Escola Pia Sant Antoni dóna com a resultat desenes de famílies i nois i noies en risc d’exclusió social beneficiats. La col•laboració entre els professionals de la Fundació i de les escoles, que van detectar necessitats concretes no cobertes al seu entorn, ofereix solucions imaginatives.

Què en pensem?

Participació en premis, un camí d’aprenentatge?

Premis de recerca, de literatura, d’emprenedoria, de curts… l’oferta és cada cop més completa. Els alumnes poden escollir entre un munt de propostes de fundacions, administracions, empreses o associacions. Són una via d’aprenantge? Què els aporten més enllà d’un premi, d’un reconeixement o d’uns diners? 

Punt i seguit

Comunicat

Davant la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre la immersió lingüística, que li afecta directament, l’Escola Pia de Catalunya ha redactat un comunicat del que s’han fet ressó diferents mitjans.

Pren-te temps

Migraciones y fronteras al sur de Europa

El arzobispo de Tánger, fray Santiago Agrelo Martínez, sobre migraciones y fronteras del sur de Europa: «No hace falta que nadie lo interprete, pues está dicho para que lo entiendan incluso los niños: “Parte tu pan con el hambriento, hospeda a los pobres sin techo, viste al que va desnudo”.Y después del mandato al alcance de todos, por si hiciese falta, se añade la razón que lo sostiene: “No te cierres a tu propia carne”. ¡El hambriento, el pobre sin techo, el desnudo, son “nuestra propia carne”!

Et recomanem

Va de llibres

Dues propostes ben diferents per aquest mes de febrer: una de’n  i una de’n Graeme Simsion. Cadascuna a la seva manera, us faran gaudir.