Editorial

Una molt relativa ingenuïtat

Arribats novament, dins el cicle festiu anual, a la Diada de Sant Jordi, ve fàcilment al cap el conegut poema que va dedicar-li Salvador Espriu. Tothom el coneix (i, si no, és fàcil de trobar a la xarxa). Però m’ha cridat l’atenció l’advertiment previ a l’Oració al senyor Sant Jordi, que diu així: A mussitar-la, és clar, amb una molt relativa ingenuïtat. Resulta (com sempre) curiós i a la vegada alliçonador comprovar el sentit originari de les paraules. Ingènua era la persona nascuda lliure, abans que passés a qualificar una manera de ser més o menys taujana o badoca. Qui sap si Espriu, per curar-se en salut, ja va precisar que calia una ingenuïtat molt relativa

Parlem amb

Josep Gallifa, Montserrat Riera i Joan Mallart, membres del jurat del Premi Joan Profitós

“El premi Joan Profitós és un al·licient per a la innovació pedagògica”

Notícies

La Jornada Pedagògica de l’Escola Pia aplega educadors i educadores a Olot

Sota el lema Junts fem l’escola del futur, més de cinc-cents educadors i educadores de l’Escola Pia de Catalunya s’han aplegat aquest dissabte a l’Escola Pia d’Olot per participar en la XXVIIa Jornada Pedagògica. Una trobada de formació que ha posat de manifest que “innovar ja no és una opció”, ha recordat Joan Vila, secretari general de les Institucions Educatives, a l’obertura de la trobada, i ha puntualitzat: “l’Escola Pia ja hi està anant cap a la innovació”.

L’Escola Pia Luz Casanova acull el projecte Texere de la FSS, adreçat a persones a l’atur

Acompanyar les persones adultes del barri del Verdum de Barcelona a la cerca de feina, crear un itinerari personalitzat per cada participant, o donar a conèixer els recursos existents a Barcelona i a Nous Barris són alguns dels objectius que persegueix el projecte Texere, que la Fundació Servei Solidari de l’Escola Pia de Catalunya ha posat en marxa aquest mes d’abril a l’escola Pia Luz Casanova.

L’Escola Pia de Catalunya celebra la diada de Sant Jordi

El 23 d’abril és sinònim a Catalunya de roses i llibres, de princeses, cavallers i dracs, però també de cultura, lectura i ambient festiu per tots els carrers. L’Escola Pia de Catalunya ho ha celebrat a tota la institució, a través de les escoles, però també de les seves fundacions i de les seves entitats.

Una gota de sang pot salvar dues vides a l’Escola Pia Nostra Senyora

L’Escola Pia Nostra Senyora ha organitzat els dies 16, 17 i 18 d’abril Una gota, dues vides, un projecte que uneix salut preventiva i solidaritat amb la implicació de tota l’escola. Durant els tres dies els alumnes han participat en aquest projecte interdisciplinari d’Aprenentatge i Servei.

Què en pensem?

Com és el teu Sant Jordi?

Joan Vila, Secretari General de les Institucions Educatives
Antoni Burgaya, Escola Pia Balmes
Carrie Dorca, Escola Pia Olot
Andreu Trilla, escolapi
Mariona Ayxelà, responsable de Recicla Cultura
Manel Garcia, Colònies Jordi Turull
Mireia Gil, Mou-te en xarxa!

Punt i seguit

Escriure, un plaer?

Alicia Molina, narradora oral

Si comunicar-nos és una necessitat que no podem defugir com a humans que som –sempre ens comuniquem-, què hem fet o què no hem fet perquè escriure i crear des de l’escriptura tingui, de vegades, tantes resistències per part dels nostres alumnes?

Pren-te temps

Ser pobre és una merda

Roger Senserrich

Fa uns anys el meu treball consistia a ajudar a famílies amb pocs ingressos a emplenar la paperassa per demanar serveis socials. En un país normal, on l’Estat no es dedica a jutjar la categoria moral dels seus ciutadans pobres, aquest és un tràmit relativament senzill.

Et recomanem

Va de llibres!

Ja tenim aquí la collita de llibres recomanats per Sant Jordi 2015 que elaboren amb molta cura des del Grup d’Animació a la Lectura d’Escola Pia Catalunya.