Parlem amb

Tornar a portada

Les institucions educatives de l’Escola Pia de Catalunya reciclen cultura per Sant Jordi

Eli Moreras, Ester Rams i Albert Francolí, Fundació Servei SolidariEl Dia de Sant Jordi, catorze escoles de l’Escola Pia de Catalunya ‘van reciclar cultura’. Alumnat i professorat van donar suport a una campanya de la Fundació Servei Solidari (FSS) per tal de transformar un llibre de segona mà en un nou o una nova lectora. Per això, van recullir llibres i els van vendre aquell dia. Des de fa més de 20 anys, la Fundació alfabetitza, ensenya català i castellà a persones adultes nouvingudes. Les seves aules són la porta d’entrada a la nostra societat per a homes i dones de tot el món. Gràcies als professors voluntaris, coneixen la nostra llengua i cultura però també els seus drets, responsabilitats i oportunitats. La Campanya Recicla Cultura vol donar a conèixer l’esforç de tots ells, sensibilitzar sobre la importància de saber llegir i escriure i aconseguir recursos per tal que aquesta tasca sigui possible. El dia més important per la nostra cultura els que comencen a conèixer-la i estimar-la no poden quedar fora de la festa. L’Ester Rams i l’Elisabet Moreras, de Formació Bàsica de FSS, i l’Albert Francolí, responsable de la campanya, ens expliquen en què consisteix.


Com definiríeu la tasca que feu al programa de Formació Bàsica de  Servei Solidari?

Ester Rams: Ensenyem català, castellà, anglès i alfabetitzem persones adultes nouvingudes. Però no som ni volem ser una escola d’idiomes. Els i les nostres alumnes aprenen la llengua però aquest no és el nostre principal objectiu. El català és el vehicle per conèixer la societat que els acull i relacionar-se amb persones d’aquí. Per això, el descobreixen des de situacions reals de la vida quotidiana.

Elisabet Moreras: Els ajudem a ser conscients dels seus drets i responsabilitats, de les oportunitats que els ofereixen el seu barri i societat d’acollida. Tenen molt a aportar i es treballa per empoderar-los. Els acompanyem en aquests processos.


Catalunya, segle XXI. Sorprèn que calgui alfabetitzar adults. A què us referiu?

Elisabet Moreras: Els capacitem en aspectes instrumentals bàsics de la vida per a sentir-se segurs amb si mateixos, llegir i escriure. Sense saber-ne, estàs molt limitat en la nostra societat. No pots llegir el nom dels carrers, la recepta del metge o les circulars de l’escola del teu fill. No pots escriure una reclamació o una sol·licitud d’ajuda. Si no en saps, no arribes, no tens, no estas en les mateixes condicions d’igualtat d’oportunitats.


Com funcioneu?

Ester: Tenim un pla formatiu, amb objectius lingüístics concrets i materials bàsics per a cada nivell. El professorat escull quins l’interessen, els adapta o en crea de nous.

Elisabet: oferim cursos trimestrals i intensius. A cada classe, tenim entre 15 i 20 alumnes. El curs passat, més de 1.700 persones van assistir-hi. Des de l’any 2000, més de 15.000. Tot això és possible gràcies als nostres professors. Actualment, el Claustre el formen 50 voluntaris, un 17% del qual són també d’origen estranger. El seu paper és principal en aquest procés i per això volem potenciar-lo no només com algú que ensenya una llengua sinó com un veritable agent de canvi social. A través del seu sistema relacional, dels seus coneixements i les seves xarxes, pot contribuir a la integració real de les persones nouvingudes.


Per què creieu que és tan important aprendre la llengua de la societat d’acollida? I ensenyar-la?

Ester: Conèixer t’enriqueix: això eleva la teva autoestima i satisfacció. T’empodera. Però a més, t’obre portes a nivell laboral i relacional. Molta gent, quan arriba aquí, està preocupada per trobar una feina. Ens diuen: “jo no he vingut a ser feliç sinó a guanyar diners per a la meva família”. Han de veure que poden treballar, que aquesta feina els agradi, i ser feliços. Així també fan felices les seves famílies. Quan vénen a FSS, els ajudem a fer aquest clic. Els preguntem què t’agradaria fer?

Elisabet: Les persones que vivim en una societat vetllem per la nostra identitat cultural. Per això, col·laborar perquè els qui arriben coneguin la nostra llengua, l’aprenguin i la comparteixin com a senyal de respecte és important. Tots els nostres i les nostres voluntàries ens acaben dient que, finalment, reben més del que estan donant. Per què? Perquè tenir la sensació que fas alguna cosa per un altre dóna satisfacció. Saber que ets part activa de la teva societat, que aportes valor i coneixement al teu entorn, omple. Però a més, enfrontar-te a nous reptes com aquest, reforça les teves capacitacions.

Ester: Sent voluntari del nostre projecte obres els ulls a altres realitats. Veus l’altra cara dels processos migratoris i, persones com tu però amb trajectòries molt diferents, t’expliquen la seva vida. Et fan partícip de la seva aventura.Per tal de donar suport aquest programa educatiu, sorgeix Recicla Cultura. Què és?

Albert Francolí: una iniciativa educativa, que ofereix la possibilitat de tancar un cercle d’aprenentatge. Algú dóna un llibre que ja li ha fet servei. Un altre, el compra per Sant Jordi. I amb els diners que s’obtenen, una persona aprèn a llegir i escriure. Aquest és el valor afegit d’aquesta campanya.


Com i quan va néixer?

Fa dos anys com a campanya de Servei Solidari. Però feia un temps que l’Escola Pia de Balmes i la de Nostra Senyora tenien en marxa una iniciativa similar de recollida i venda de llibres a favor d’altres institucions educatives o socials. El curs passat, set escoles de l’Escola Pia van donar suport a la campanya de la nostra Fundació. Va ser un èxit.

I aquest èxit us va esperonar per una segona edició, aquest curs.

Aquest any ja són 14 escoles de l’Escola Pia de Catalunya, un parell de fora, cinc facultats o centres universitaris i algunes biblioteques públiques les que reciclen cultura. Però a més, ens acompanyen empreses, mitjans de comunicació, editorials i teixit associatiu. Més de 50 escriptors ens han donat un dels seus llibres signat per sortejar entre tots els participants, com a mostra de suport. I hem tingut cinc parades al centre de Barcelona: Rambla del Raval, Passeig de Gràcia-Gran Via, Rambla Catalunya, Plaça Sant Jaume i Ronda Sant Pau-Carrer Sant Antoni Abat. A la web www.reciclacultura.org es pot seguir més tot aquest procés.


Com pot participar la gent?

Donant a conèixer la tasca que fem: alumnes i docents de català han gravat un vídeo que mostra la seva tasca. En Jaume Sisa ens ha cedit els drets de la lletra de Qualsevol nit pot sortir el sol que persones de tot el món reciten, uns musics voluntaris –el grup Xaballa- ha compost una peça i uns estudiants de Comunicació han produït el vídeo.  Proposem compartir aquest vídeo a través de les xarxes socials o per e mail amb tots els contactes; o difondre la campanya a través de facebook i twitter -#reciclacultura-. Però a més, la gent, els dies abans de Sant Jordi i el mateix dia, va poder portar o comprar llibres a alguns dels punts de recollida i venta o a través de la nostra web.


Què seria per vosaltres un èxit?

Si gràcies a Recicla Cultura, persones adultes nouvingudes poden aprendre la nostra llengua, a llegir i escriure. Volem que per Sant Jordi, una diada tan important per la nostra cultura, les persones que comencen a estimar-la tinguin presència. Però a més, per a nosaltres seria un èxit que tots els voluntaris que hi participin, vulguin repetir el proper curs!

Han participat l’Escola Pia Balaguer, Balmes, Granollers, Igualada, Mataró-Santa Anna, Nostra Senyora, Olot, Sabadell, Sant Antoni, Sarrià, Sitges, Tàrrega, Terrassa.